Meny Stäng

Långivare

När man tar lån gör man detta av vad som kallas en långivare. Det kan vara antingen en bank, ett finansinstitut eller ett företag som enbart beviljar lån. Det finns många typer av aktörer som agerar som långivare på den svenska finansmarknaden idag. Alla har de dock gemensamt att de är den part man som låntagare, dvs. den som tar lånet, ingår ett avtal med, i samband med att lånet tas. Detta avtal är bindande för båda parter.

Nya långivare:

Är alla långivare i Sverige likadana?

Nej. Givetvis övervakas alla banker av samma organisation, så de måste följa vissa regler allihop, men mycket kan de även bestämma om själva. Bland annat kan varje finansinstitut själv skriva sina egna lånevillkor. De kan bestämma över sina egna räntor och priser, vilket gör att både villkor och priser på lån kan variera väldigt mycket mellan olika banker. 

Nya långivare

Olika långivare kan dessutom ha olika specialiteter, som att de erbjuder väldigt snabba lån, som att de riktar sig till en viss målgrupp av låntagare och så vidare. Vissa finansinstitut erbjuder även många olika typer av lån, och kan ses som fullsortiments långivare, medan andra endast har en typ av lån att erbjuda. 

Vilken typ av långivare som är bäst är dock i mycket stor utsträckning en smaksak. Så alla bör välja en bank som passar just deras behov och önskemål. Men det är viktigt att känna till hur stora skillnaderna är, så att man inte av ren okunskap nöjer sig med något som inte känns helt rätt.

Hur hittar man då rätt långivare?

Det bästa sättet att hitta den långivare som funkar bäst för dig, både när det gäller hur du ska ansöka om lånet, villkoren och priset, är att bekanta sig med många olika långivare. Det finns bra automatiska nättjänster för detta om du vill göra det delvis automatiskt. På denna sida hittar du en jämförelsetjänst. Men man kan givetvis även göra detta helt på egen hand, genom att besöka olika bankernas hemsidor och liknande.

Recension:

Långivare
Betygsatt av: Smslånapengar.se
Betyg: 4.3/5