Meny Stäng

Låna pengar utan säkerhet

Blancolån, eller att låna pengar utan säkerhet är något som ofta nämns i lånesammanhang. Detta låter ju förstås lite enklare än att låna pengar med säkerhet, men vad innebär det egentligen?

För att förstå detta måste du först förstå vad en säkerhet innebär i lånesammanhang. Det kan sägas vara en pant, som långivaren har rätt att ta över om du inte skulle betala ditt lån som ni kommit överens om. För ett bolån är t.ex. i regel själva bostaden man köper med bolånet denna pant. Skulle du inte betala ditt bolån, har banken eller långivaren rätt att sälja bostaden för att få ut sina pengar.

Banker som erbjuder låna utan säkerhet:

Att låna pengar utan säkerhet innebär dock att ingen som helst pant behövs. Istället tittar långivaren endast på din ekonomi för att avgöra om du kan få det lån du ansökt om eller inte, när man gör kreditbedömningen.

Detta innebär dock att långivaren tar en högre risk om denne beviljar dig ett lån, då man inte kan använda sig av en pant för att få tillbaka sina pengar om låntagaren inte betalar. Detta innebär i sin tur att lån utan säkerhet, eller blancolån, som de också kallas, i regel har högre räntor än andra lån, med säkerhet. Så om du vill låna pengar utan säkerhet, får du vara beredd att betala mer för detta.

Låna pengar utan säkerhet

Att låna pengar utan säkerhet (läs mer hos mici.se) har dock även en annan fördel, förutom att en pant inte behöver användas när man tar dessa lån. Den andra fördelen är att man i regel när man tar dessa lån inte behöver berätta vad man ska ha pengarna till, eller uppge detaljer om detta. Det måste man ju göra när man tar ett bolån till exempel. Väljer man att låna pengar utan säkerhet är det därför fritt fram att använda pengarna till precis vad man vill, och det brukar dessutom vara betydligt enklare att ansöka om ett lån utan säkerhet, eftersom färre uppgifter behöver fyllas i på ansökan.

Att låna pengar utan säkerhet har med andra ord flera fördelar, men du bör veta vad skillnaden mellan dessa lån och lån med säkerhet är innan du tar ett sådant banklån.

Recension:

Låna pengar utan säkerhet
Betygsatt av: Smslånapengar.se
Betyg: 4.2/5